piatok 7. mája 2021

Deň Víťazstva vo War Thunderi


V dňoch 8. a 9. mája sa vo väčšine štátov oslavuje Deň víťazstva nad fašizmom a fakticky koniec 2. svetovej vojny v Európe. 

Gaijin pri tejto príležitosti pripravil pre hráčov okrem iného špeciálne letecké turnaje na pamiatku Michaila Devjatajeva s lietadlom Bell P-39 Airacobra. Víťazi majú prisľúbenú špeciálnu cenu - model tohto lietadla s podpisom Tilla Lindemanna.

A čo má vôbec spoločné Lindemann s P-39 alebo s War Thunderom? Poďme pekne po poriadku.

Till Lindemann je známy ako spevák kapely Rammstein. To je jasné. Ale teraz naspieval pieseň s názvom Ljubymij gorod k ruskému filmu V2 - Útek z pekla. V klipe lieta na sovietskej P-39 Airacobra.

No a tento film, ktorý bude mať premiéru tento rok, je práve o nadporučíkovi Michailovi Devjatajevovi, hrdinovi Sovietskeho zväzu, ktorý lietal na P-39 Airacobra. 

Michail Petrovič Devjatajev bol sovietsky stíhací pilot známy svojim neuveriteľným útekom z nacistického koncentračného tábora na ostrove Usedom v Baltskom mori. Na ostrove Usedom, ako je známe, bola umiestnená tajná raketová stanica Peenemünde, v ktorej sa montovali strely V2. 

Viac v článku na Idnes.cz - Úlet před smrtí. Letoun, který nikdy neřídil, se naučil ovládat z trosek

Sčítané, podčiarknuté, záhada je objasnená. Avšak ako do toho celého zapadá War Thunder? 

Zábery P-39 vo filme a letecké bitky vo filme boli vytvorené vďaka špeciálnym efektom a enginu War Thunderu. Zvlášť v klipe k Lindemannovej piesni to je viac ako očividné.

V hre máme aktuálne dve prémiové verzie Airacobry v sovietskom strome z programu USA Lend-lease, a síce P-39K-1 a P-39N-0 Alexandra Pokryškina.



Michail Devjatajev však pôvodne lietal na Jak-1 a v období od júna do septembra 1941 uskutočnil 180 vzletov a pripísal si 9 zostrelov nepriateľských lietadiel. Následne pri návrate z misie neďaleko Kyjeva utrpel zranenie do ľavej nohy. Po zotavení lietal na Po-2 v rámci nočných bombardérov a vo vzdušnej záchrannej službe. 

Bol to práve Alexander Pokryškin, ktorý ho v roku 1944 priviedol naspäť k bojovému lietaniu na P-39.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára